Άρθρο 314.
Οι Νομαρχίες, οι Δήμοι και οι Κοινότητες, είναι οντότητες αυτόνομες και πολιτικώς ίσες, με πλήρη νομική προσωπικότητα, και είναι υποχρεωμένες να διατηρούν την Εθνική ανεξαρτησία, κυριαρχία και ακεραιότητα, να εκπληρώνουν και να συμβάλλουν στη συμμόρφωση προς το παρόν Σύνταγμα και τους Νόμους της Δημοκρατίας.
Άρθρο 315.
Οι Νομαρχίες, οι Δήμοι και οι Κοινότητες, διοικούνται αντίστοιχα, από τον Αιρετό Νομάρχη, τον Αιρετό Δήμαρχο και τον Αιρετό Κοινοτάρχη, άμεσα ανακλητούς από το εκλογικό σώμα που τους εξέλεξε, μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται από τα άρθρα 88 και 89 του παρόντος Συντάγματος.
Εκλογή Νομάρχη, Δημάρχου, Κοινοτάρχη.
Άρθρο 316.
- H εκλογή Νομάρχη, Δημάρχου και Κοινοτάρχη γίνεται για μια τετραετία, με μυστική καθολική ψηφοφορία από τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους της γεωγραφικής περιοχής έκαστου εξ αυτών, σε ενιαίο ψηφοδέλτιο των υποψηφίων Νομαρχών, Δημάρχων και Κοινοταρχών, που συγκεντρώνουν τα προσόντα που προβλέπει το παρόν Σύνταγμα για τους υποψήφιους Βουλευτές της Άνω Βουλής των Ελλήνων, στο Άρθρο 193 παράγραφος 2, με απόλυτη αλφαβητική σειρά.
- H εκλογή Νομάρχη, Δημάρχου και Κοινοτάρχη γίνεται στη μέση της τετραετούς θητείας της Άνω Βουλής των Ελλήνων.
- Αιρετός Νομάρχης, Δήμαρχος ή Κοινοτάρχης εκλέγεται αυτός που συγκέντρωσε το 50%+1 των ψήφων, των εγκύρων ψηφοδελτίων.
- Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης του 50%+1 των ψήφων, του Νομάρχη, του Δημάρχου ή του Κοινοτάρχη, στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, αυτή επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων επικρατέστερων υποψηφίων, την επόμενη Κυριακή.
- Νομάρχης, Δήμαρχος ή Κοινοτάρχης εκλέγεται, αυτός που συγκέντρωσε το 50%+1 των ψήφων, των εγκύρων ψηφοδελτίων.
- H ανάκληση της εντολής του Νομάρχη, Δημάρχου και Κοινοτάρχη, γίνεται μέσα από τις διαδικασίες δημοψηφίσματος, που προβλέπονται από τα άρθρα 88 και 89 του παρόντος Συντάγματος.
- Ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος ή ο Κοινοτάρχης, διώκονται για τα αδικήματα που τέλεσαν στο πλαίσιο των καθηκόντων των, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας κατά την υπηρεσία, της εσχάτης προδοσίας, παθητικής δωροδοκίας και του χρηματισμού, από τα Δευτεροβάθμια Ορκωτά Δικαστήρια μετά από ποινική δίωξη την οποία ασκεί ο Αιρετός Εισαγγελέας της εκλογικής τους περιφέρειας, ή ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.
- H αντικατάσταση του Νομάρχη, Δημάρχου, Κοινοτάρχη, που είτε ανακλήθηκαν από ψηφοφορία, είτε κωλύονται για οποιονδήποτε λόγο να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους πέραν των τριάντα ημερών, είτε κηρύχθηκαν έκπτωτοι από τα αρμόδια Δικαστήρια, γίνεται αμέσως από τον πρώτο επιλαχόντα υποψήφιο, στις εκλογές οι οποίες έγιναν για την ανάδειξή τους.
- Νομάρχης, Δήμαρχος και Κοινοτάρχης, δεν μπορεί να εκλεγεί κανένας περισσότερο από δύο τετραετίες.
Εκλογή Νομαρχιακού Συμβουλίου, Δημοτικού Συμβουλίου, Κοινοτικού Συμβουλίου.
Άρθρο 317.
- Ο αριθμός των Νομαρχιακών, των Δημοτικών και των Κοινοτικών Συμβούλων, για κάθε Νομό, Δήμο ή Κοινότητα, καθορίζεται κατά περίπτωση από την πληθυσμιακή σύνθεση του Νομού, του Δήμου και της Κοινότητας, αλλά και τις ιδιαίτερες γεωγραφικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, τα Νομαρχιακά, Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια, δεν μπορούν να αποτελούνται από παραπάνω από 30 μέλη ούτε από λιγότερο από 5 μέλη.
- H εκλογή των Νομαρχιακών Συμβούλων, των Δημοτικών Συμβούλων και των Κοινοτικών Συμβούλων, γίνεται στη μέση της τετραετούς θητείας της Άνω Βουλής των Ελλήνων παράλληλα με τις εκλογές για την ανάδειξη των Νομαρχών, Δημάρχων, Κοινοταρχών και Αιρετού Εισαγγελέα του Νομού.
- H εκλογή των Νομαρχιακών Συμβούλων, των Δημοτικών Συμβούλων και των Κοινοτικών Συμβούλων, γίνεται για μια τετραετία, με μυστική-καθολική ψηφοφορία από τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους της γεωγραφικής περιοχής έκαστου εξ αυτών, σε ενιαίο ψηφοδέλτιο των υποψηφίων Νομαρχιακών, Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων που συγκεντρώνουν τα προσόντα που προβλέπει το παρόν Σύνταγμα στο άρθρο 193 παράγραφος 2, με απόλυτη αλφαβητική σειρά.
- Νομαρχιακός, Δημοτικός και Κοινοτικός Σύμβουλος εκλέγεται αυτός που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των ψήφων, των εγκύρων ψηφοδελτίων.
- H ανάκληση της εντολής του Νομαρχιακού, Δημοτικού και Κοινοτικού Συμβούλου, γίνεται μέσα από τις διαδικασίες δημοψηφίσματος που προβλέπονται από τα άρθρα 88 και 89 του παρόντος Συντάγματος.
- Οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι, εκπίπτουν αυτομάτως του αξιώματός τους, αν απουσιάσουν από τα καθήκοντά τους για περισσότερο από 3 συνεδριάσεις. Κατά τα άλλα, δικάζονται για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, απιστίας κατά την υπηρεσία, εσχάτης προδοσίας, χρηματισμού και παθητικής δωροδοκίας, από τα Δευτεροβάθμια Ορκωτά Δικαστήρια.
- H αντικατάσταση των Νομαρχιακών Συμβούλων, των Δημοτικών Συμβούλων και των Κοινοτικών Συμβούλων, που είτε ανακλήθηκαν από ψηφοφορία, είτε κωλύονται για οποιονδήποτε λόγο να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους πέραν των τριών συνεδριάσεων, είτε κηρύχθηκαν έκπτωτοι από τα αρμόδια Δικαστήρια, γίνεται αμέσως από τον πρώτο επιλαχόντα υποψήφιο, στις εκλογές οι οποίες έγιναν για την ανάδειξή τους.
- Νομαρχιακός, Δημοτικός και Κοινοτικός Σύμβουλος, δεν μπορεί να εκλεγεί περισσότερο από δύο τετραετίες.
Χορηγίες και αποζημιώσεις Αιρετών Νομαρχών, Δημάρχων, Κοινοταρχών, Νομαρχιακών Συμβούλων, Δημοτικών Συμβούλων, Κοινοτικών Συμβούλων.
Άρθρο 318.
- Οι χορηγίες των Νομαρχών, των Δημάρχων και των Κοινοταρχών, ορίζονται με Νόμο, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του τον πληθυσμό της κάθε περιοχής εκλογής τους.
- Σε κάθε περίπτωση οι χορηγίες των Νομαρχών, των Δημάρχων και των Κοινοταρχών, δεν μπορούν να ξεπερνούν τον μισθό του Δικαστή Εφέτη.
- Τα αξιώματα των Νομαρχιακών, Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων, είναι άμισθα και τιμητικά.
- H αντίστοιχη Νομαρχιακή, Δημοτική και Κοινοτική αρχή, είναι υποχρεωμένη κατά τη διάρκεια της θητείας του Νομάρχη, του Δήμαρχου και του Κοινοτάρχη, να φροντίζει για την απαιτούμενη κάλυψη των εισφορών των στο ασφαλιστικό τους ταμείο.
- Κανένας εκ των Αιρετών Νομαρχών, Δημάρχων, Κοινοταρχών, Νομαρχιακών Συμβούλων, Δημοτικών Συμβούλων και Κοινοτικών Συμβούλων, δε λαμβάνει οποιουδήποτε τύπου επικουρική σύνταξη ή βοήθημα, πέραν αυτού του κύριου ασφαλιστικού τους ταμείου.
Άρθρο 319.
Οι Νομάρχες, Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες, αποδίδουν ετησίως και δημοσίως, έκθεση της διαχείρισής τους ενώπιον του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και υποβάλλουν αναφορά της ιδίας ενώπιον του Νομαρχιακού, Δημοτικού και Κοινοτικού Συμβουλίου αντιστοίχως.
Αρμοδιότητες/Υποχρεώσεις των Νομαρχιακών, Δημοτικών, Κοινοτικών Συμβούλων.
Άρθρο 320.
- H Νομοθετική Εξουσία ασκείται σε κάθε Νομό, Δήμο ή Δήμο από ένα Νομοθετικό Συμβούλιο σχηματιζόμενο από έναν αριθμό μελών όχι μεγαλύτερο των τριάντα και ούτε μικρότερου των πέντε, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν αναλογικά τον πληθυσμό της του Νομού, του Δήμου και της Κοινότητας. Το Νομαρχιακό, Δημοτικό και Κοινοτικό Συμβούλιο έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
- Να νομοθετεί για ζητήματα της Νομαρχιακής, Δημοτικής και Κοινοτικής αρμοδιότητας.
- Να επικυρώνει το Νόμο για το Νομαρχιακό, Δημοτικό και Κοινοτικό Προϋπολογισμό.
- Οι Νομαρχιακοί, Δημοτικοί, Κοινοτικοί σύμβουλοι, δεν μπορούν να μετέχουν σε κανένα εκτελεστικό όργανο του Νομού, του Δήμου, της Κοινότητας.
- Όλα τα υπόλοιπα που θεσπίζει το παρόν Σύνταγμα και ο Νόμος.
Άρθρο 321.
- Κάθε Νομός, Δήμος και Κοινότητα, έχει ένα Ελεγκτικό Σώμα, που απολαμβάνει οργανική και λειτουργική αυτονομία.
- Το Ελεγκτικό Σώμα του Νομού, του Δήμου και της Κοινότητας, ασκεί, σύμφωνα με το παρόν Σύνταγμα και το Νόμο, έλεγχο, επιτήρηση και επιθεώρηση των νομαρχιακών, δημοτικών και κοινοτικών εσόδων, εξόδων και αγαθών, χωρίς να μειώνει το κύρος των λειτουργιών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτό το όργανο δρα υπό την διεύθυνση και ευθύνη ενός Γενικού Ελεγκτή, του οποίου οι συνθήκες για την άσκηση του καθήκοντος καθορίζονται από το Νόμο, και η οποία άσκηση εγγυάται την καταλληλότητα και την ανεξαρτησία του, καθώς και την ουδετερότητα στην επιλογή του.
- Ο Εκπρόσωπος του Λαού, ορίζει με απόφασή του ένα Γενικό Ελεγκτή κατά περίπτωση, στη Νομαρχία, τους Δήμους και τις Κοινότητες της Επικράτειας.
- Ο Γενικός Ελεγκτής, με απόφασή του, συγκροτεί το αντίστοιχο Ελεγκτικό Σώμα της Νομαρχίας, του Δήμου ή της Κοινότητας κατά περίπτωση, αποτελούμενο από τους Προέδρους ή τους Εκπροσώπους των Κοινωνικών Φορέων της αντίστοιχης περιοχής.
Άρθρο 322.
Υπάγεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη των Νομαρχιών:
- Να συμμετέχουν στο Εθνικό Ταμείο Συνοχής, αρμοδιότητα του οποίου είναι ο συντονισμός της οικονομικής ενίσχυσης κλάδων της Εθνικής Οικονομίας, αλλά και άλλων Νομών της χώρας, οι οποίες χρήζουν έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, λόγω ειδικών συνθηκών, όπως θεομηνιών και λοιπών φυσικών καταστροφών.
- Να εκδίδουν τις αποφάσεις τους για την οργάνωση των δημόσιων εξουσιών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του παρόντος Συντάγματος.
- Να στελεχώνουν τις υπηρεσίες που αντιστοιχούν στα Υπουργεία, πλην αυτών της Άμυνας, της Υγείας και της Παιδείας, τα οποία ανήκουν στην πλήρη αρμοδιότητα της Εθνικής Διοίκησης, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.
- Να προΐστανται στις υπηρεσίες που αντιστοιχούν στα Υπουργεία, πλην αυτών της Άμυνας, της Υγείας και της Παιδείας, τα οποία ανήκουν στην πλήρη αρμοδιότητα της Εθνικής Διοίκησης, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.
- Να διαχειρίζονται τα αγαθά τους, την επένδυση και τη διοίκησή των πόρων τους, συμπεριλαμβανομένων των προερχόμενων από μεταβιβάσεις, επιδοτήσεις ή τις ειδικές αναθέσεις έργων της Εθνικής εξουσίας.
- Να μεριμνούν για την οργάνωση, την είσπραξη, τον έλεγχο και τη διοίκηση των δικών τους φορολογικών κλάδων, σύμφωνα με τις διατάξεις των αποφάσεων των ΟΤΑ.
- Να μεριμνούν για το καθεστώς και την εκμετάλλευση μεταλλοφόρων και μη ορυκτών, των αλυκών και των ιχθυοκαλλιεργειών και η διαχείριση των τμημάτων ακαλλιέργητης γης που βρίσκονται στη δικαιοδοσία τους που βρίσκονται στα όρια των Ο.Τ.Α. τους.
- Να μεριμνούν για τη δημιουργία, το καθεστώς και την οργάνωση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Να μεριμνούν για την εκτέλεση, συντήρηση, διοίκηση και εκμετάλλευση των Νομαρχιακών χερσαίων οδών.
Άρθρο 323.
- Τα ζητήματα συντρέχουσας αρμοδιότητας ρυθμίζονται μέσω αναπτυξιακών Νόμων εγκεκριμένων από τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις. Αυτή η νομοθεσία ρυθμίζεται από τις αρχές της αλληλεξάρτησης, του συντονισμού, της συνεργασίας, της συνυπευθυνότητας και της επικουρικότητας.
- Οι Νομαρχίες αποκεντρώνουν και μεταβιβάζουν στους Δήμους και τις Κοινότητες τις υπηρεσίες και τις αρμοδιότητες που οι τελευταίοι επιθυμούν να διαχειριστούν μετά από σχετικό Δημοψήφισμα (Άρθρο 87, παράγραφος 2), καθώς και τη διοίκηση των αντίστοιχων πόρων, εντός του χώρου συντρέχουσας αρμοδιότητας των δύο επιπέδων της εκτελεστικής εξουσίας.
- Οι πράξεις των Νομαρχιών δεν μπορούν να προσβληθούν από την Εθνική Διοίκηση, παρά μόνον μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται από τα Δημοψηφίσματα σε επίπεδο Επικράτειας, όπως ορίζονται από το παρόν Σύνταγμα.
Άρθρο 324.
Σε κάθε Νομαρχία δημιουργείται ένα Συμβούλιο Σχεδιασμού και Συντονισμού για τη Δημόσια Πολιτική, προεδρευόμενο από το Νομάρχη και πλαισιωμένο από τους Βουλευτές του Νομού, τους Δημάρχους, τους Κοινοτάρχες, και τους διευθυντές των υπουργείων της Νομαρχίας.
Άρθρο 325.
Είναι έσοδα των Νομαρχιών:
- Τα προερχόμενα από την περιουσία και από τη διαχείριση των αγαθών τους.
- Τα τέλη για τη χρήση των αγαθών και των υπηρεσιών τους, τα πρόστιμα και οι κυρώσεις, και τα τέλη που κατανέμονται σε αυτές.
- Οι πόροι που προκύπτουν από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, οι οποίοι ορίζονται με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ή με Δημοψήφισμα των ψηφοφόρων του Νομού, όπως ορίζεται στο παρόν Σύνταγμα, Άρθρο 87, παράγραφος 2.
- Κατά τη διάρκεια κάθε φορολογικού έτους, οι Νομαρχίες πρέπει να επενδύουν το σύνολο του ποσού που τους αντιστοιχεί. Σε περίπτωση που δεν επενδύουν το σύνολο του ποσού, το υπόλοιπο, διανέμεται χωρίς καμία καθυστέρηση ή διαδικασία, στους Δήμους και στις Κοινότητες, αναλογικά με τον πληθυσμό τους.
- Στους Δήμους και στις Κοινότητες, αντιστοιχεί, σε κάθε φορολογικό έτος, μία συμμετοχή όχι μικρότερη του ογδόντα τοις εκατό του μεριδίου εσόδων και των λοιπών τακτικών εσόδων της αντίστοιχης Νομαρχίας.
- Οι πόροι που προέρχονται από το Εθνικό Ταμείο Συνοχής και από οποιαδήποτε άλλη μεταβίβαση, επιδότηση ή ειδική ανάθεση, καθώς και εκείνοι που τους ανατίθενται ως συμμετοχή στις εθνικές εισφορές, σύμφωνα με τον αντίστοιχο Νόμο.
Δημοτική, Κοινοτική Εξουσία.
Άρθρο 326.
- Οι Δήμοι και οι Κοινότητες, αποτελούν την πρωταρχική πολιτική μονάδα της Εθνικής οργάνωσης, απολαμβάνουν νομικής προσωπικότητας και αυτονομίας μέσα στα όρια του παρόντος Συντάγματος.
- H δημοτική αυτονομία περιλαμβάνει: α) Την εκλογή των αρχών της. β) Τη διαχείριση των θεμάτων της αρμοδιότητάς της. γ) Τη δημιουργία, είσπραξη και επένδυση των εσόδων της.
- Οι πράξεις του Δήμου και της Κοινότητας εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων τους εκπληρώνονται δια της ενσωμάτωσης της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία καθορισμού και εκτέλεσης της δημόσιας διαχείρισης και στον έλεγχο και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους, με τρόπο αποτελεσματικό, επαρκή και έγκαιρο.
- Οι πράξεις των Δήμων και των Κοινοτήτων δεν μπορούν να προσβληθούν από την Εθνική Διοίκηση, παρά μόνον μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται από τα Δημοψηφίσματα σε επίπεδο Επικράτειας, όπως ορίζονται από το παρόν Σύνταγμα.
Άρθρο 327.
- H οργάνωση των Δήμων και των λοιπών τοπικών οργανισμών διέπεται από το παρόν Σύνταγμα, από τους κανόνες που θεσμοθετούν οι οργανικοί εθνικοί Νόμοι για να αναπτύσσονται οι συνταγματικές αρχές και από τις νομικές διατάξεις που σύμφωνα με αυτές θεσπίζουν οι ΟΤΑ.
- Σε κάθε περίπτωση, η δημοτική οργάνωση είναι δημοκρατική και ανταποκρίνεται στην ίδια τη φύση της τοπικής κυβέρνησης.
- Οι αρμοδιότητες των τοπικών κυβερνήσεων των Ο.Τ.Α. έχουν δικαιοδοσία σε κάθε ζήτημα οικονομικής φύσης, πλην αυτών της Εθνικής Άμυνας, της Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας, καθώς και της Εθνικής Παιδείας.
Άρθρο 328.
- Οι Δήμοι και οι Κοινότητες, μπορούν να συνενώνονται σε ευρύτερους Δήμους και Κοινότητες ή να συμφωνούν μεταξύ τους ή με τα υπόλοιπα δημόσια εδαφικά Όργανα, τη δημιουργία διακυβερνητικών μορφών συνένωσης για σκοπούς δημόσιου συμφέροντος σχετικούς με ζητήματα της αρμοδιότητάς τους.
- Βάσει Νόμου καθορίζονται οι κανόνες που αφορούν στην ομαδοποίηση δύο ή περισσοτέρων Δήμων σε μητροπολιτικές περιοχές.
Άρθρο 329.
- Όταν δύο ή περισσότεροι Δήμοι ενός Νομού, που ανήκουν στην ίδια γεωγραφική ζώνη έχουν οικονομικές, κοινωνικές και φυσικές σχέσεις, που δίνουν στο σύνολο χαρακτηριστικά μητροπολιτικής περιοχής, μπορούν να οργανώνονται ως μητροπολιτικές περιοχές.
- 0 οργανικός Νόμος που εκδίδεται γι’ αυτό το σκοπό εγγυάται το δημοκρατικό και συμμετοχικό χαρακτήρα της μητροπολιτικής εξουσίας και καθορίζει τις λειτουργικές της αρμοδιότητες, καθώς και το καθεστώς φορολογίας, οικονομικών και ελέγχου. Επιπλέον διασφαλίζει ότι στα μητροπολιτικά κυβερνητικά Όργανα έχουν κατάλληλη συμμετοχή οι αντίστοιχοι Δήμοι, και επισημαίνει τον τρόπο που συγκαλείται και πραγματοποιείται η λαϊκή γνωμοδότηση που αποφασίζει τη σύνδεσή τους με τη μητροπολιτική περιοχή.
Άρθρο 330.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από θετική απόφαση μέσω λαϊκής γνωμοδότησης του ενδιαφερόμενου πληθυσμού – με Δημοψήφισμα τις διαδικασίες του οποίου ορίζει το παρόν Σύνταγμα – καθορίζει τα όρια της μητροπολιτικής περιοχής και την οργανώνει σύμφωνα με αυτά που θεσμοθετεί Εθνικός Οργανικός Νόμος, καθορίζοντας ποιες από τις μητροπολιτικές αρμοδιότητες αναλαμβάνονται από τα Κυβερνητικά Όργανα της αντίστοιχης μητροπολιτικής περιοχής.
Άρθρο 331.
H νομοθεσία που εκδίδεται για την ανάπτυξη των συνταγματικών αρχών στο καθεστώς των Δήμων θεσπίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους για τη δημιουργία τοπικών οργανισμών μέσα στα όρια της δημοτικής περιοχής, όπως και τους πόρους που διαθέτουν, ανάλογα με τις λειτουργίες που τους ανατίθενται, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής τους στα έσοδα του ίδιου του Δήμου. H δημιουργία τους λαμβάνει υπ’ όψιν την πρωτοβουλία της γειτονιάς ή της κοινότητας, με σκοπό να προωθεί την αποκέντρωση της διοίκησης του Δήμου, τη συμμετοχή των πολιτών και την καλύτερη παροχή δημόσιων υπηρεσιών.
Άρθρο 332.
H διοίκηση του Δήμου και της Κοινότητας ασκείται από το Δήμαρχο ή τον Κοινοτάρχη, ο οποίος αποτελεί επίσης την πρώτη πολιτική αρχή. Για να γίνει κάποιος Δήμαρχος ή Κοινοτάρχης, απαιτούνται τα προσόντα τα οποία περιγράφονται στο άρθρο 193 του παρόντος Συντάγματος.
Άρθρο 333.
H νομοθετική λειτουργία του Δήμου και της Κοινότητας ασκείται από το Δημοτικό ή το Κοινοτικό Συμβούλιο, που αποτελείται από συμβούλους εκλεγμένους με τον τρόπο που θεσπίζεται στο παρόν Σύνταγμα.
Άρθρο 334.
Ασκείται από το Ελεγκτικό Σώμα του Δήμου και της Κοινότητας ο έλεγχος, η επιτήρηση και η επιθεώρηση των δημοτικών εσόδων, εξόδων και αγαθών, καθώς και οι αντίστοιχες συναλλαγές αυτών, χωρίς να μειώνονται οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου της Επικρατείας, και διευθύνεται από το Δημοτικό ή Κοινοτικό Ελεγκτή ο οποίος, ορίζεται από τον Αιρετό Εισαγγελέα του Νομού, και ο οποίος εγγυάται την ικανότητα και τη δυνατότητα εκείνου του οποίου ορίζεται για τη θέση, σύμφωνα με τους όρους που ορίζει ο Νόμος.